TRZY TYGODNIE ZA NAMI!!! Krótkie opinie praktykantów z ZS z Gołańczy!!!

Ola: Ostatnie trzy tygodnie minęły zadziwiająco szybko, niedawno tu przyjechaliśmy a już za kilka dni wyjeżdżamy. Wszystkie tygodnie spędziliśmy bardzo fajnie, zwiedzając, opalając się na plaży, wspólnych spotkaniach czy odpoczynku. Bywały lepsze, ale i tez gorsze dni, lecz daliśmy radę. 😊

Michał: Moje pierwsze 3 tygodnie pobytu w Rimini niosły ze sobą wiele ciekawych doświadczeń. Mogłem poznać kilka imponujących zabytków, z których słynie to miasto oraz skosztować słynnej włoskiej kuchni, która bardzo przypadła mi do gustu. Pamiętając o tym, że głównym celem naszego pobytu we Włoszech jest odbycie praktyk zawodowych, śmiało mogę już teraz powiedzieć, że do Polski wrócę bogatszy o wiele nowych umiejętności z zakresu mojego zawodu. Na miejscu pracy panuje miła atmosfera. Uważam, że trafną decyzją było podjęcie praktyk zagranicznych. Śmiało mogę polecić tego typu wyjazd każdemu, kto chce pogłębiać zainteresowania w zakresie swojego zawodu.

Wiktoria: Niedługo zakończy się moja przygoda na praktykach zawodowych, więc czas na krótkie podsumowanie wszystkich tygodni, które minęły nieubłaganie szybko. Pierwsze tygodnie były ciężkie, ponieważ musiałam oswoić się z nowym otoczeniem, z nowo poznanymi ludźmi, którzy, mimo pozorów, są bardzo mili i przyjaźni. Pogoda płata nam figle, ale mimo tego udało nam się zwiedzić cudowną Wenecję oraz San Marino, a w wolnej chwili miałam okazję popływać w morzu. Cały czas idę z podniesioną głową, by zmierzyć się z kolejnymi wyzwaniami, które czekają na mnie w restauracji, gdzie odbywam praktyki. Przez te 3 tygodnie mogłam poznać różnorodne owoce morza, które wzbudziły we mnie strach, ale i podziw, np. z takiej małej krewetki można sporządzić przepyszne danie. Myślę, że wielu rzeczy się tu nauczyłam i poszerzyłam swoją wiedzę, którą mogę teraz przekazać innym.

Miłosz: Pierwsze trzy tygodnie upłynęły mi bardzo szybko. Największym zaskoczeniem dla mnie było, że we Włoszech uprawiają głównie warzywa i winorośla. Dzięki praktykom w gospodarstwie ekologicznym nauczyłem się wielu nowych rzeczy, takich jak: przycinanie i podwiązywanie pomidorów czy zbiór rukoli,cukinii, fasoli.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts
Recent Comments
Archives
Categories
Meta
Recent Posts

Pożegnanie z Rimini: owocny finał włoskiego stażu uczniów z Goleniowa i Nowogardu!

Staże uczniów z Goleniowa i Nowogardu w branży IT w Rimini ERASMUS+

Międzynarodowe staże w branży Ekonomicznej i Logistycznej – Doświadczenie uczniów z Goleniowa i Nowogardu

Uczniowie ZS nr 1 w Goleniowie i Nowogardzie na praktykach w Rimini w zawodzie technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych

„Odkryj tajemnicę Monoporcji” – Kurs cukiernictwa we Włoszech dla nauczycieli z Zespołu Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Nowogardzie i z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie