PRAKTYKI ZAGRANICZNE UCZNIÓW Z ZSAE Z WERYNII W RIMINI

Pracujemy w Punto Verde Coop Sociale. Naszym przełożonym jest pan Francesco, bardzo sympatyczny, życzliwy i ciągle uśmiechnięty Włoch. Zajmujemy się głównie dbaniem o rośliny, podlewamy je, usuwamy przekwitłe kwiatostany, przenosimy je i sprzątamy otoczenie. Praca w szkółce bardzo nam się podoba. (Adrian i Ola)

 

 

Pracuję z Marco w firmie Waterworks jako pomocnik hydraulika. Moje zadania są związane z kierunkiem nauki, więc nie jest to trudne. Wykonujemy usługi hydrauliczne, np. biały montaż, podłączenia zimnej i ciepłej wody. Praca trwa 7 godzin, ale jest bardzo przyjemnie i ciekawie, więc czas leci mi szybko. (Michał)

 

 

 

W hotelu, w którym odbywamy praktykę są bardzo mili i pomocni pracownicy. Czterogwiazdkowy Hotel Kursaal w Cattolica jest ogromnym luksusowm budynkiem z widokiem na morze. Nasza praca polega na pomocy w recepcji: porządkowaniu faktur poszczególnych firm współpracujących z hotelem, porządkowaniu dokumentacji, kserowaniu, drukowaniu i innych pracach biurowych. (Dorota i Patrycja)

 

 

 

Naszą praktykę zawodową odbywamy w restauracji La Cappa, specjalizującej się w daniach z ryb i owoców morza. Codziennie zdobywamy nowe umiejętności i poznajemy różnorodne smaki. Wykonujemy obróbkę wstępną skorupiaków i bezkręgowców. Wszystkie zadania są nam pokazywane w prosty sposób. W pierwszym dniu pracy przygotowywałyśmy langusty i krewetki do dalszej obróbki. Praktyka we włoskiej restauracji wiele nam dała. Mamy teraz pewne doświadczenie w przygotowaniu owoców morza i ryb, które możemy wykorzystać  w Polsce. Praca, pomimo, że jest ciężka, daje nam ogromną satysfakcję. (Natalia i Mariia)

 

Praktykę zawodową odbywamy w hotelu Cristallo w miasteczku Cattolica niedaleko Rimini. Nasz dzień rozpoczynamy od wprowadzenia danych nowych gości hotelowych do systemu elektronicznego. Pomagamy obsłudze recepcji wydając gościom klucze do pokoi. Porządkujemy również faktury i tworzymy listy mailingowe firm współpracujących z naszym hotelem. (Emilia i Karolina)

 

 

 

 

Jestem uczennicą kl. 3bc i pracuję w hotelu Cirene. Podczas pracy zapoznaję się z dokumentacją prowadzoną przez hotel, sprawdzam stan rezerwacji, asystuję podczas obsługi gości hotelowych w recepcji i wykonuję drobne prace biurowe. (Wiktoria)

 

 

 

Jesteśmy uczennicami kl.2. Pracujemy w szkółce roślin ozdobnych Centro Fiori “L’Invaso” u pana Mirco Cicchetti. Nasze zadania to podlewanie roślin, sprzątanie terenu wokół szkółki, rozpakowywanie nowego towaru i sprawdzanie stanu roślin oraz ich pielęgnacja. (Weronika i Natalia)

 

 

 

 

Odbywam praktykę zawodową w Hotelu New Jolie w Rimini. Z pomocą pracowników hotelu zdobywam wiedzę m.in. z zakresu ewidencjonowania operacji gospodarczych oraz obsługi programu do przyjmowania klientów. Podczas pracy zajmuję się np. rozliczaniem płatności i archiwizacją dokumentów. (Adam)

 

 

 

Jesteśmy uczennicami kl. 3d. Pracujemy w restauracji Aqua Sałata. Codziennie poznajemy nowe włoskie smaki i przyrządzamy ciekawe potrawy. Praktyka w Rimini nauczyła nas, jak ważna jest praca w zgranym zespole. (Dominika i Monika)

 

 

 

Uczymy się w kl.3bc. Odbywamy praktykę zawodową jako architektki krajobrazu i w firmie I Due Riccioli Verdi pracujemy przy cytrusach. Pielęgnujemy drzewka cytrynowe, pomarańczowe, grejpfrutowe, z którymi nie mamy do czynienia w Polsce. Dzięki praktyce w Rimini nabieramy nowych doświadczeń i poznajemy rośliny, których w Polsce nie ma. (Gabrysia i Gabrysia)

 

 

 

 

 

Jesteśmy uczniami kl. 3Bk. Pracujemy w restauracji Sotto Sale z trzema kucharzami – świetne towarzystwo. Przygotowujemy różne egzotyczne dla nas potrawy głównie z ryb, owoców morza i makaronu. Rozwijamy nasze umiejętności i pasje. (Mateusz i Dawid)

 

 

 

Jestem uczennicą kl. 3z i pracuję w Feretti Beach Hotel razem z kolegą z kl. 3Bk od 9:00 do 17:00. W kuchni pomagamy w przygotowywaniu różnych potraw włoskich. Nauczyłam się obierać krewetki i prawidłowo siekać nożem, a kolega  obiera warzywa, owoce morza, kroi, panieruje, rozpakowuje zamówione produkty do przygotowywania dań. (Marzena i Dawid)

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts
Recent Comments
Archives
Categories
Meta
Recent Posts

Znajdowanie balansu między pracą a odpoczynkiem podczas praktyk zawodowych: klucz do zdrowia i sukcesu

Druga mobilność praktykantów z Zespołu Szkół Nr 2 im. Leona Rutkowskiego w Płońsku w słonecznym Rimini

Rozwinięcie Twoich Możliwości w Erasmus+: Nowa Usługa Doradcza od ETN

Wrażenia z projektu „Design me”

Nauczyciel z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku odkrywa tajniki włoskiej kuchni podczas job shadowing w jednej z włoskich restauracji.