Włoskie kulinaria w zasięgu uczniów z Międzyświecia

Od 7 lutego 2022 r. nasi uczniowie Technikum w Zespołu Szkół Przyrodniczo – Technicznych w Międzyświeciu rozpoczęli praktykę zagraniczną w Rimini we Włoszech. Taką możliwość otrzymali dzięki projektowi z Programu Erasmus+ w ramach otrzymanej Akredytacji na lata 2021 – 2027.  Najważniejszym celem tego projektu jest rozwijanie kompetencji zawodowych i językowych.  Uczniowie z technikum żywienia usług gastronomicznych realizują praktykę we włoskich przedsiębiorstwach gastronomicznych, gdzie poznają kuchnię włoską i sławne „ frutti di mare”. Czterotygodniowy pobyt we Włoszech, to nie lada wyzwanie dla uczestników projektu.

Przedsiębiorcy są zadowoleni z przygotowania merytorycznego uczniów. Konfrontacja zdobytej wiedzy z możliwością wykorzystania jej w praktyce nie sprawia uczestnikom stażu trudności. We wszystkich miejscach praktyk stażyści  wykazują się pracowitością i solidnością. Będąc w innym kraju, to również zmierzenie się z umiejętnościami językowymi i jak bardzo te umiejętności należy doskonalić, aby być uczestnikiem Unii Europejskiej.

Przebywając w Rimini w najpopularniejszym mieście turystyczno – wypoczynkowym znajdującym się nad morzem Adriatyckim, młodzież ma niepowtarzalną okazję do zetknięcia się z jej architekturą, niezwykłymi widokami, przyrodą. Mając możliwość wyjazdu na staż zagraniczny nasi uczniowie mogą spełniać nie tylko oczekiwania w zdobywaniu wiedzy zawodowej, ale również otrzymać motywację do rozwoju własnej osobowości pod kątem odwagi, zaradności, itp. Im lepiej wykształceni, kreatywni, otwarci będą absolwenci szkół zawodowych, tym lepsze perspektywy dla rozwoju przedsiębiorstw „Kto nie idzie do przodu ten się cofa”.

Koordynator projektu: Barbara Lasoń



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts
Recent Comments
Archives
Categories
Meta
Recent Posts

Znajdowanie balansu między pracą a odpoczynkiem podczas praktyk zawodowych: klucz do zdrowia i sukcesu

Druga mobilność praktykantów z Zespołu Szkół Nr 2 im. Leona Rutkowskiego w Płońsku w słonecznym Rimini

Rozwinięcie Twoich Możliwości w Erasmus+: Nowa Usługa Doradcza od ETN

Wrażenia z projektu „Design me”

Nauczyciel z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku odkrywa tajniki włoskiej kuchni podczas job shadowing w jednej z włoskich restauracji.