Nauczyciel z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku odkrywa tajniki włoskiej kuchni podczas job shadowing w jednej z włoskich restauracji.

Projekt “Europejskie staże drogą do profesjonalizmu” to nie tylko staże dla młodzieży. Kolejny nauczyciel ma okazje zdobywać doświadczenie w ramach obserwacji pracy. Oto relacja pani Izy – nauczyciela przedmiotów zawodowych w gastronomii:

“Serdeczne pozdrowienia z Rimini. To mój pierwszy wyjazd z Erasmusem i od razu miałam okazję uczestniczyć nie tylko jako opiekun młodzieży, ale również zdobywałam nowe doświadczenie zawodowe w branży gastronomicznej w ramach job shadowing. Przez tydzień współpracowałam z kucharzami restauracji La Cappa, która głównie serwowała dania kuchni śródziemnomorskiej oraz pizzę. Zakład ten miał jedną dużą salę konsumencką oraz zadaszone patio. Miałam możliwość pracować pod okiem wspaniałych Włochów: Roberto, Paolo, Fabio i Andrea oraz naszej rodaczki Marii. Głównymi zadaniami, z którym się zmierzyłam było przygotowanie i obróbka wstępna owoców morza. Było to bardzo ciekawe doświadczenie. Po raz pierwszy widziałam żabnicę zwaną inaczej „diabłem morskim”. Jest to ryba ceniona ze względu na walory smakowe swojego białego mięsa, które jest serwowane zarówno jako świeże i wędzone. Przygotowywałam m.in. szaszłyki z kałamarnic, oczyszczałam krewetki i muszle św. Jakuba oraz langusty.

Brak znajomości włoskiego nie był żadną przeszkodą, aby nawiązać bardzo dobry kontakt z załogą. Włosi okazali się bardzo cierpliwi i chętni do pomocy. W zakładzie panowała serdeczna atmosfera. Dzięki Pani Sylwii mogę pochwalić się sporą dokumentacją fotograficzną moich praktyk.

Jednak mój wyjazd to nie tylko praca w zakładzie. To również bliższe poznanie Włoch, ich uroczych zakątków, włoskich smaków oraz włoskiej kultury. Wyprawa ta umożliwiła mi również spojrzeć na naszych uczniów z innej perspektywy. Pokazali oni podczas wyjazdu jak potrafią być zdyscyplinowani i zaangażowani w powierzone im zadania, a jednocześnie jak bardzo potrafią ze sobą współpracować i świetnie się ze sobą razem bawić.

Mam nadzieję, że to nie był mój ostatni wyjazd.”

 

Artykuł: Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts
Recent Comments
Archives
Categories
Meta
Recent Posts

Znajdowanie balansu między pracą a odpoczynkiem podczas praktyk zawodowych: klucz do zdrowia i sukcesu

Druga mobilność praktykantów z Zespołu Szkół Nr 2 im. Leona Rutkowskiego w Płońsku w słonecznym Rimini

Rozwinięcie Twoich Możliwości w Erasmus+: Nowa Usługa Doradcza od ETN

Wrażenia z projektu „Design me”

Nauczyciel z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku odkrywa tajniki włoskiej kuchni podczas job shadowing w jednej z włoskich restauracji.