Minęły już dwa tygodnie pobytu uczniów na praktykach zawodowych w Rimini. Wizytacja miejsc praktyk została przeprowadzona przez koordynatora Barbarę Krajniak- Vinke, opiekuna grupy- Brygidę Spychałę i pracownika organizacji przyjmującej we Włoszech Sistema Turismo – Stefano de Bonis.
Uczniowie uczący się w technikum w zawodzie technik rolnik i technik agrobiznesu odbywają praktyki w firmach: Azienda Agricola di Fabbri Andrea, Societa Agricola Grottarossa S.R.L., Le Rossini. Firmy specjalizują się w prowadzeniu gospodarstwa agroturystycznego oraz w uprawie ekologicznej warzyw i owoców. Prowadzą również plantację drzew oliwnych.
Największą atrakcją dla uczniów jest praca w firmie Podere Dell’Angelo specjalizującej się w uprawie winorośli i produkcji wina. Prowadzą również plantację drzew oliwnych. Uczniowie poznają warunki klimatyczne regionu Emilia Romania, ukształtowanie terenu i wpływu na sposób prowadzenia gospodarstwa, warunki glebowe oraz rodzaj upraw prowadzonych w gospodarstwie, gdzie dominuje zasada biodynamiczna.
We wszystkich gospodarstwach, gdzie przebywają uczniowie, prowadzone są uprawy ekologiczne. Niekiedy zaskoczeniem dla uczniów jest poznanie drzew, np. migdałowców uprawianych jako drzewa owocowe, drzew granatów, które w naszej strefie klimatycznej nie występują.
Pracodawcy we wszystkich wizytowanych firmach bardzo pozytywnie wypowiadali się o naszych uczniach, o sumienności, rzetelności wykonywanych prac oraz o odpowiedzialności za wykonanie zadania.
Koordynator: Barbara Krajniak- Vinke







