Job shadowing Rimini – w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych
Od wielu lat program Erasmus+ wspiera rozwój zawodowy nauczycieli zajmujących się kształceniem i szkoleniem zawodowym. Na początku maja po raz kolejny nauczyciele z Zespołu Szkół Technicznych w Turku mieli możliwość uczestniczenia w tzw. stażu towarzyszącym (ang. job shadowing), który pozwala na obserwację realnej pracy instytucji, poznanie kultury organizacyjnej i zdobycie nowych umiejętności.
Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych odbywali praktyki w restauracji La Cappa serwującej pizzę z pieca opalanego drewnem, ryby i specjały kulinarne charakterystyczne dla kuchni nadmorskiej. Mieli okazję rozwijać kompetencje zawodowe w oparciu o receptury i techniki przygotowywania i serwowania dań kuchni włoskiej. Menu obejmowało dania makaronowe z mieszanymi owocami morza, gorące przystawki z małżami, przegrzebkami i kalmarami oraz grillowane ryby.
Kierownik szkolenia praktycznego odbył praktyki w dziale administracji firmy Sistema Turismo, która jest akredytowanym centrum szkoleniowym zajmującym się promocją, organizacją oraz zarządzaniem stażami zawodowymi oraz programami edukacyjnymi dla uczniów, kadry nauczycielskiej, młodych pracowników oraz organizacji z całej Europy.
Międzynarodowym projektom Erasmus+ nieodłącznie towarzyszy edukacja poznawczo – kulturowa; oprócz bogatych w historię zakątków Rimini nauczyciele zwiedzili serce Toskanii – Florencję, malownicze wzgórza San Marino, sanktuarium w Loreto, Savignano sul Rubicone i nadmorską miejscowość Riccione.
Mobilność job shadowing to nie tylko wspieranie rozwoju osobistego, zdobycie doświadczenia zawodowego na poziomie europejskim, nawiązanie kontaktów czy wymiana dobrych praktyk; to także wspieranie innowacji oraz wzmacnianie tożsamości europejskiej oraz aktywności obywatelskiej.
Program Erasmus+ zmienia życie i otwiera umysły!
Artykuł: Daniel Kusz