Wrażenia uczniów z ZSGH w Gdańsku z pobytu w Rimini

W dniach od 31.08. 2021 r. do 27.09.2021 roku grupa uczestników projektu “Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” uczestniczyła w praktykach i stażach zawodowych w Rimini. Dzięki naszemu partnerowi Sistema Turismo młodzież mogła kształcić swoje umiejętności i zdobywać nowe doświadczenia zawodowe w najbardziej znanych restauracjach i hotelu otrzymujących najwyższe oceny na portalu Trip Advisor, a nawet polecanych przez przewodnik Michelin.

Rimini, przede wszystkim kojarzone z letnim wypoczynkiem nad morzem, okazało się świetnym miejscem dla naszych przyszłych kucharzy do pracy przy owocach morzach, które są tu niezwykle popularne. Nasi uczniowie poznali w każdym detalu zasady obróbki i przygotowania, m.in. kalmarów, krewetek, langustynek, małży i ryb. Nie zabrakło również nauki sporządzania lokalnych potraw takich piadina – cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, pieczony w specjalnym ceramicznym naczyniu (lub na płaskiej patelni), a następnie nadziewany szynką, serem lub warzywami, brodetto jednej z najsmaczniejszych zup rybnych na całym wybrzeżu Adriatyku, zupy warzywnej minestrone, przygotowywania makaronów typowych dla włoskiej kuchni, (np. tagliatelle, lasagne, cannelloni, ravioli, gnocchi, spaghetti), risotto –bardzo popularnej włoskiej potrawy, przyrządzanej na bazie ryżu, włoskich pierogów tortellini nadziewanych mięsem, grzybami bądź serem oraz deserów, jak znane wszystkim tiramisu cannolo, czyli rurek z chrupiącego ciasta nadzianych kremem z sera ricotta.

Uczestnicy projektu doskonalili się w sztuce kulinarnej, w takich restauracjach jak ukryta wśród krętych uliczek i kolorowych domów, Osteria de Borg, reklamowana w przewodniku Michelina ze względu na kuchnię opartą na lokalnych produktach, w której królowały własnej roboty makarony, grillowane mięsa i piadina. A wszystkie potrawy serwowane w niepowtarzalnym stylu vintage pełnym regionalnych elementów. Trattoria La Marianna usytuowana między kolorową działką ulic i placów Borgo San Giuliano, dzielnicy która w starożytności była wioską rybacką, a mostem Tyberiusza, to miejsce, w którym kuchnia opierała się na tradycji kuchni morza regionu Romana. Można tam zjeść takie pyszności jak piadinę, tagliolini allo scogilo – spaghetti z owocami morza, szaszłyki z ryb, smażone sardynki, pączki. W położonej kilka kroków od morza La Cappa Ristorante-Pizzeria nasi uczniowie nauczyli się przyrządzać dania ze specjałów morskich. Ristorante Diana Riccione zdradziła przed uczestnikami naszego projektu tajemnice perfekcyjnego przygotowania słynnej Romana piadina, domowych makaronów, specjałów z owoców morza i najlepszych grillowanych dań mięsnych lub rybnych.

Uczniowie kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa mieli okazję odbyć swój staż w czterogwiazdkowym hotelu Sovrana Hotel & Spa, który świadczy szeroki zakres usług dla swoich gości i działa zgodnie z zasadą „zero waste green hotel”, jest także przyjazny dla zwierząt, nie tylko dlatego, że je przyjmuje, ale również dlatego, że korzysta z wysokiej jakości produktów pochodzących z farm dbających o los zwierząt. Tutaj uczniowie doskonalili swoje umiejętności z zakresu służby pięter, m.in. ścielenia łóżek metodą śródziemnomorską oraz obsługi konsumentów podczas serwisu śniadaniowego. Bogactwo śniadaniowych specjałów i smakołyków w tym hotelu oraz parzenie kawy na różne sposoby, pozwoliło uczniom poznać i stosować zasady posługiwania się bufetem typowym dla kuchni śródziemnomorskiej.

Praktykom i stażom w Rimini towarzyszy również bogaty program kulturowy. Rimini to nie tylko nadmorski kurort, ale również miasto pełne pamiątek po urodzonym tu słynnym reżyserze filmowym Federico Fellinim. O niezwykłej historii miasta sięgającej starożytności świadczą Most Tyberiusza z początku naszej ery i jeszcze straszy Łuk Augusta. Dzielnica San Giuliano, która jako jedyna zachowała swój dawny klimat i charakter zabudowy zachwyca kolorowymi domkami i grafikami pochodzącymi z filmów F. Felliniego. Warto też udać się na wieczorny spacer wokół oświetlonego Zamku Sigismondo Pandolfo Malatesta oraz średniowieczny plac Cavour. Nie można było też nie odwiedzić położonej niedaleko Wenecji i zachwycić się Placem Św. Marka, Pałacem Dodżów, Mostem Westchnień, uroczymi kamienicami wyrastającym z setek kanałów oraz odbyć rejs statkiem vaporetto po kanale Grande. W San Marino uczniowie wędrowali po starych, wąskich uliczkach jednego z najmniejszych państw, a z murów obronnych na Górze Titano podziwiali spektakularne krajobrazy od Apeninów po Adriatyk.  W Rawennie zachwycali się bogactwem wszechobecnych bizantyjskich mozaik, zwiedzili grobowiec Dantego, główny plac miasta Piazza del Popolo, wokół którego toczy się życie mieszkańców i turystów oraz spacerowali po mieście, poznając główne zabytki.

Według uczestników projektu wzięcie w nim udziału było najlepszą decyzją, jaką mogli podjąć, ponieważ nie tylko doskonalili się zawodowo, ale również pokonali barierę językową i mieli większą motywację w komunikowaniu się w językach obcych. Podkreślali walor kulturoznawczy oraz wzrost wiary we własne możliwości, niektórzy zwrócili uwagę na aspekt integracji i współpracy z całą grupą uczestników. Wszyscy byli zgodni, że z pewnością zachęcaliby innych do skorzystania z możliwości, jakie daje uczniom szkół zawodowych program Erasmus+.

 

Opracowała: koordynatorka projektu Anna Pawelec



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts
Recent Comments
Archives
Categories
Meta
Recent Posts

Znajdowanie balansu między pracą a odpoczynkiem podczas praktyk zawodowych: klucz do zdrowia i sukcesu

Druga mobilność praktykantów z Zespołu Szkół Nr 2 im. Leona Rutkowskiego w Płońsku w słonecznym Rimini

Rozwinięcie Twoich Możliwości w Erasmus+: Nowa Usługa Doradcza od ETN

Wrażenia z projektu „Design me”

Nauczyciel z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku odkrywa tajniki włoskiej kuchni podczas job shadowing w jednej z włoskich restauracji.