Julita i Martyna z ZSP Krosno Odrzańskie dzielą się z nami swoimi kolejnymi wrażeniami z pobytu w Rimini!

Właśnie rozpoczęliśmy ostatni tydzień pobytu w Rimini. Nasza przygoda w tym miejscu powoli dobiega końca, a my możemy podzielić się odczuciami związanymi z tym doświadczeniem.

Sistema Turismo przyjęło nas bardzo dobrze. Pomimo początkowych obaw, o których pisałyśmy wcześniej, teraz poczuliśmy się tutaj, jak w domu. Włochy to bardzo piękny kraj, z ciekawą tradycja oraz zachowaniami. Mieszkańcy tego miejsca są bardzo uprzejmi i zawsze uśmiechnięci. Można zauważyć, iż Polacy są tutaj przyjmowani bardzo ciepło, gdyż nigdy nie spotkaliśmy się z żadnymi przeszkodami związanymi z tym, skąd przyjechaliśmy- było wręcz przeciwnie.

Doświadczenia związane z praca i nowymi wyzwaniami, jakie nas tutaj czekały, pozwoliły nam poczuć się pewniej w zawodzie, jaki będziemy wykonywać po skończeniu szkoły. Poszerzyliśmy zakres swoich umiejętności oraz rozwinęliśmy nasz angielski, przełamując barierę językową.

To doświadczenie sprawiło także, iż staliśmy się bardziej odpowiedzialni. Sami musieliśmy dojechać i wrócić z pracy, co wymagało z naszej strony dobrej organizacji. Czas wolny również planowaliśmy często sami i robiliśmy to w bezpieczny sposób.

Podsumowując, wyjazd do Włoch był wspaniałą lekcją o dorosłości, którą zapamiętamy na długo. Myślimy, że dzięki temu doświadczeniu, w późniejszym życiu, będzie nam łatwiej pokonywać trudności, jakie spotkamy na naszej drodze.

 

Artykuł: Martyna Kietrys, Julita Szrama

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts
Recent Comments
Archives
Categories
Meta
Recent Posts

Znajdowanie balansu między pracą a odpoczynkiem podczas praktyk zawodowych: klucz do zdrowia i sukcesu

Druga mobilność praktykantów z Zespołu Szkół Nr 2 im. Leona Rutkowskiego w Płońsku w słonecznym Rimini

Rozwinięcie Twoich Możliwości w Erasmus+: Nowa Usługa Doradcza od ETN

Wrażenia z projektu „Design me”

Nauczyciel z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku odkrywa tajniki włoskiej kuchni podczas job shadowing w jednej z włoskich restauracji.