Moim zdaniem Włochy jako kraj śródziemnomorski z bogatą historią i kulturą są uwielbiane przez miliony ludzi na całym świecie (również w Europie). Jest to niewątpliwie także kraj ludzi otwartych i serdecznych, a nawet ojczyzna pizzy, spaghetti, Fiata, skuterów oraz artystów tzw. włoskiego renesansu m.in. Dante Alighieri (autor tzw. “Boskiej komedii”), czy także Leonardo da Vinci (prawdziwy człowiek renesansu w dosłownym tego określenia znaczeniu i pierwszy w dziejach ludzkości odkrywca, wynalazca i malarz ówczesnej epoki) oraz Rafael Santi, Michał Anioł i Donatello (są oni znani ze swoich fresków, natomiast ten trzeci z posągu Dawida). Włochy także fascynują wielu ludzi ze względu na starożytne zabytki rodem z czasów antycznego Rzymu (np. łuk Augusta, Koloseum, akwedukty, termy, itp.)
Jeśli chodzi o kuchnię włoską, to na pewno można spróbować wielu wybornych i smakowitych dań. Często spotykanymi rodzajami pizzy są m.in.:
– frutti di mare (z owocami morza)
-margherita
-capricciosa
-prosciutto cotto (z gotowaną szynką)
-prosciutto crudo (z surową szynką)
-diavola (z ostrym salami)
-funghi (z grzybami).
Z rodzajów spaghetti najczęsciej można spotkać spaghetti al pomodoro (z sosem pomidorowym), carbonara (na miarę jajecznicy z boczkiem) oraz tzw. ragu (czyli spaghetti bolognese). Z kolei często spotykane rodzaje makaronów, czyli tzw. penne warto także spróbować m.in.:
-penne all’arrabbiata (z ostrym sosem pomidorowym)
-penne al salmone (z łososiem)
-penne salsiccia e funghi (z kiełbasą i grzybami)
Z innych włoskich potraw warto także skosztować m.in. calzone (danie na miarę pieczonego pieroga), minestrone (zwykle jest to zupa warzywna) czy też scaloppine (przegrzebki).
Natomiast w polskiej kuchni najczęściej spotykane potrawy to m.in.:
-pierogi (ruskie, ze śmietaną, z mięsnym farszem, z kapustą i grzybami, z serem)
-kotlet schabowy
-kluski śląskie
-kapuśniak (na wieprzowym podgardlu)
-bigos (ze śliwek suszonych, kiszonej kapusty i mięsa np. kiełbasy)
-kluski leniwe
-śledź po kaszubsku
-ziemniaki pieczone/tłuczone/gotowane
-placki ziemniaczane
-gulasz
-placek po węgiersku
-smażona cebula z kiełbasą
Najczęściej spotykane zupy w polskiej kuchni to:
-zupa ogórkowa
-zupa pomidorowa
-zupa grochowa (tzw. grochówka)
-rosół
-krupnik (zupa na bazie kaszy)
-barszcz (zupa z buraków)
-żurek (barszcz biały)
-flaki
Do większości z tych dań zaleca się pieczywo (chleb). Jak jeść, to z chlebem!
W przypadku pogody to we Włoszech jest znacznie cieplej niż w Polsce (np. słońce pojawia się częściej, jest mniej pochmurnych dni, nie występuje silny wiatr).
Jest jeszcze wiele innych ciekawych rzeczy na temat Włoch (jednymi Włosi mogą się śmiało pochwalić, w innych mogą także brać przykład z innych narodów, w tym również z Polaków). W końcu co kraj, to obyczaj. Mimo różnic można zauważyć pewne podobieństwa. Uważam, że życie we Włoszech jest niezwykle fascynujące, jednakże w naszym kraju też jest poniekąd równie ciekawe. Według mnie, wszędzie jest dobrze, jednak w domu najlepiej (czyli w ojczystym kraju, jakim jest dla mnie Polska).
Podsumowując, uważam, że Włochy to tak naprawdę kraj fascynujący, niezwykły, ciekawy i wspaniały. Dochodzę do wniosku, że Polska jako moja ojczyzna jest to kraj jedyny w swoim rodzaju.
Ten artykuł przygotował
Arkadiusz Gancarz
uczeń ZSE w Wołominie
